2010. augusztus 19., csütörtök

Kenderes és Pilis


Berekfürdőzésünk után Budapestre indultunk, de útközben beugrottunk Kenderesre, majd Pilisre egy-egy geoládát levadászni. A kenderesi láda állítólag a temetőben található Horthy-kripta mellé van elhelyezve, de sajnos nem találtuk meg. Viszont a kegyhely éppen felújítás alatt állt és a munkások nagyon kedvesek voltak, megengedték, hogy szétnézzünk a kriptában. Itt tudtuk meg, hogy a Horthy család a XIX. század második felében jutott örökséghez Kenderesen. 1993. szeptember 4-én hozták haza Portugáliából, és helyezték örök nyugalomra Kenderesen vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó és felesége földi maradványait.



A hazahozatal kezdeményezője Szimon Miklós hosszújáratú tengerészkapitány volt, akinek elképzelése egybeesett a Horthy család tagjainak, így elsősorban özvegy Horthy Istvánné és fia, ifj. Horthy István akaratával. Az ügy mellé állt mások mellett Kéri Kálmán tábornok, az akkori országgyűlés korelnöke, a kormányzó egykori szárnysegédje. Az 1993. szeptember 4-én lezajlott újratemetés tízezreket vonzott Kenderesre, az Antall-kormány tagjai azonban nem merték felvállalni, hogy Magyarország volt kormányzójának állami temetést szervezzenek, így az eseményen csak magánemberként vettek részt.



Horthy Miklós Kenderesen született 1868. június 18-án. Az Osztrák–Magyar Haditengerészet tengerésztisztje, 1909-1914 között Ferenc József szárnysegédje, ellentengernagyként a flotta utolsó főparancsnoka volt. Az uralkodó a világháború végén altengernaggyá léptette elő. Az első világháborút követő proletárdiktatúra összeomlása után Horthy megszilárdította az államhatalmat. 1920 március 1-jétől 1944. október 15-éig ő volt a Magyar Királyság kormányzója. Emigrációban, a portugáliai Estorilban hunyt el 1957. február 9-én. Végakarata szerint addig nem szállíthatták haza holttestét, amíg a szovjet csapatok ki nem vonultak Magyarországról.




Utazásunk Pilisen, a Gerje-patak forrásánál található geoláda megkeresésével folytatódott. Állítólag a Gerje-patak forrásának az elmúlt években újjávarázsolt területe még nagyobb parkkal fog kibővülni. De amit most láttunk, az is nagyon szép volt. A táj összefüggő egységet képez az 1996-ban kialakított millecentenáriumi és a millenniumi emlékparkkal. Pilis Pest megye szívében, Budapesttől 46 km-re, a Ferihegyi repülőtértől 26 km-re fekszik a 4-es számú főút mellett. A Gödöllői-dombság nyúlványa, a Monor-Irsai dombság és a Duna–Tisza közi homokhátság találkozásánál helyezkedik el. E város határában található a Gerje patak forrásvidéke.


Nincsenek megjegyzések: