2009. augusztus 1., szombat

Budapest 7: Operalia 2009


Az igazság az, hogy amikor először szóbajött, hogy elmenjünk Budapesten az Operáliába, csak legyintettem. Semmi kedvem nem volt egy operaelőadóversenyre elmenni. Ha már az ember veszi a fáradságot és elmegy az operába, akkor az egy operaelőadás legyen, nem operett és nem operaverseny. Így gondoltam akkor és így gondolom most is. Aki nem szakember és nem valamilyen módon érdekelt vagy valakinek a rokona volt ott ezen az előadáson, az mind sznob volt. Persze én is. Mert mivel is magyarázható az, hogy az ember negyven fokos kánikulában beöltözik öltönybe és elmegy meghallgatni olyan előadókat akikről senki nem hallott és akik olyan áriákat énekelnek, amikről halvány gőze sincs, milyen operákból vannak. Megmondom: az illető nős: M. azt mondta, hogy menjünk, elmentünk. Ennyi.



Leginkább persze az vonzott, hogy a budapesti Operaház épületét belülről is megcsodálhassam, azt az Operaházat, melynek függönye először Ferenc József hőn szeretett kájzerünk előtt gordült fel 1884. szeptember 27-én. Szegény Erkel Ferenc nem fejezte még be az István király című operáját, így a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását adták elő Erkel vezényletével. A Magyar Állami Operaház Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. Neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján. A dalszínházban, kapuinak 125 évvel ezelőtti megnyitása óta, a leghíresebb ének- és balettművészek léptek fel. A gazdagon díszített belső terek kialakításában neves magyar művészek közreműködtek. Az operatársulat mellett a ház ad otthont a Magyar Nemzeti Balettnek is.


Az operaház belső díszítéseinek kivitelezésére Scholtz Róbertet kérték fel, aki ötven éven át a budapesti dekorációs festészet meghatározó alakja volt. A 200-250 mestert foglalkoztató műhelye végezte szinte minden 19. századi budapesti épület díszítését az 50-es évek végétől. Operai munkája a műhely főművének tekinthető. Az eredeti díszítőfestésnek ma csak töredéke látszik, mivel az alkalmazott kazeintempera 30-40 év alatt tönkrement. Az operaház belső falfestéseinek megvalósításával Than Mórt és Lotz Károlyt bízták meg, akik a bécsi Staatsoper mintájára egy átfogó programot gondoltak ki. A bécsitől eltérően azonban a pesti operaház teljes díszítési programja sokkal konkrétabban kihangsúlyozza a zene dicsőítését, ugyanakkor allegorikus tartalma sokkal átfogóbb és filozófiai jelentése is mélyebb. A pesti díszítés alapfigurái Apollón és Dionüszosz, ellentétes karakterük a zene felemelő vagy kárhozatba taszító hatásának szimbóluma.



2009-ben a Domingo-énekverseny Magyarországon került megrendezésre Pécsett, illetve a döntő (az Operaház jobb akusztikája miatt) Budapesten. Az Operalia maga egy olyan non-profit szervezet, melyet Plácido Domingo alapított 1993-ban azért, hogy új tehetségeket fedezzen fel az operaéneklés számára, illetve ugródeszkát adjon pályájuk további alakításához. A világ nagy operaházaiban minden évadban több Operalia-győztes is színpadra lép. Plácido Domingo művészeti irányítása alatt a kiválasztott versenyzőket javaslatokkal és személyre szabott tanácsokkal látják el az esemény egész időtartama alatt. A Mester, mint énekes és a Los Angeles-i és a Washingtoni Operaház karmestere és művészeti igazgatója, a verseny után személyesen segíti az Operalián részt vevő énekesek karrierjének előmozdítását.



Az énekversenyen való részt vehet minden 18 és 30 év közötti énekes, bármilyen hangfajban. A kiválasztott jelöltek utazási és szállásköltségét a vendéglátó város állja. A versenyzők négy áriát adnak elő a saját nyelvükön, s választható jelleggel egy-két művet a zarzuela-ária műfajából. A világ vezető operaházainak igazgatóiból álló zsűri, amelynek szavazati jog nélküli elnöke Plácido Domingo, nemcsak a versenyzők hangját és énektechnikáját, hanem előadói képességét, drámai erejét és színpadi megjelenését is értékeli. A döntőt tehát idén a budapesti Operaházban tartották, a pécsi filharmonikusokat maga Domingo vezényelte. A női kategória első díját a 25 éves orosz Julia Novikova nyerte, az idei férfi győztes pedig a Lenszkij áriáját előadó Alekszej Kudrya lett. Gozdrávlényjé. Congratulación.

Nincsenek megjegyzések: