2009. július 31., péntek

Budapest 5: Borkatakomba



Visegrádi kirándulásunk után, péntek délután újra nagy megtiszteltetésben volt részünk, angol barátaink meghívtak vacsorázni egy "különleges" helyre. Nem ők választották ezt a helyet, hanem magyar származású németországi barátjuk, aki gyakran jár Budapestre és nagyon jól ismeri ezt a helyet. Elég sokat autóztunk, amíg kiértünk oda, de végülis érdemes volt, hiszen a budafoki Borkatakomba tényleg egy különleges hely. Reklám helyett is álljon itt teljes címe: Nagytétényi út 64, 1222 Budapest, Magyarország. Én személy szerint biztos jobban éreztem volna magam egy gyümolcslékatakombában, hiszen vezettem, így a finomabbnál finomabb borokat csak szagolgattam. Még a tradicionális lopótökből-szájbaspriccelést is almalével csinálták nálam feleségem árgus tekintete kereszttüzében. A vacsoráról azonban elmondhatom, hogy nagyon finom volt, még finomabb lehetett volna, ha Paul nem tesz annyi garlicket a tarhonyára (alsó kép). Nem a fokhagyma lángol azonban, hanem a szesz, amit a hatás kedvéért lobbantott rá a tarhonyára a szakács.

.
A menü:
.
Tokaji préselt libamájpástétom mazsolás cipóval
- és persze a hozzávaló Tokaji aszú „pipából” -
Orjaleves zöldséggel
Eszéki vegyestál faszénről, öregtarhonyával
Tanyasi saláta
Somlói galuska
.


Budafok területe Promontor néven már a Római Birodalom alatt lakott volt. Az itt letelepültek a helyi adottságokhoz igazodva évszázadokon keresztül szőlőműveléssel foglalkoztak. A török uralom alatt a környék csaknem teljesen kihalttá vált. A visszatelepülés csak a XVIII. század elején kezdődött meg, amikor Savoyai Jenő herceg jutalmul kapta II. Ferdinánd uralkodótól a ma Budafoknak, Kistéténynek, Nagytéténynek nevezett dél-budai településeket. Würtenbergből sváb parasztok, iparosok valamint a szőlőműveléshez értő földművesek települtek ide. Nekik köszönhető az itteni 250 éves borkultúra. A XIX. századvégi nagy Philoxera járvány azonban a szőlőket csaknem teljesen kipusztította. A borkereskedés azonban - mint virágzó iparág - a környéken tovább élt. Ez annak köszönhető, hogy a homoki mészkőben kiváló klímájú, bor tárolására igen alkalmas barlangokat lehetett vájni. Az így kitermelt kőzetből épült többek között a Parlament.



A Borkatakomba a "Pezsgő és Borok" városának, Budafoknak a mintegy 40 kilométernyi borpincéjéből a legnagyobb múlttal rendelkező étterem. A turizmus valamint a céges és egyéni közönség igényeihez igazodva a magyar bor- és pezsgőgyártás specialitásait mutatják itt be. Éttermeikbe egyaránt várják a magyaros vacsorákat kedvelőket valamint mindazokat akik a különleges borokhoz illő különleges ételeket kedvelik. Az étterem adottságai miatt nagy létszámú csoportok fogadására különösen is alkalmas. Az érkező vendégeket a házigazda köszönti. Az előétel elfogyasztása után a ház borásza ismerteti a világhírű magyar borokat bemutató kiállítást és a bormúzeumot. Ez a különleges adottságú étterem négy különálló helyiségből áll. (A borkatakomba honlapjáról).


Nincsenek megjegyzések: