2009. július 30., csütörtök

Budapest 3: Velencei tó



A szerdai garden-partyról annyi kaja megmaradt, hogy Kirkiék megkértek csütörtökön, menjünk ki velük Velencére segíteni elfogyasztani. Velencén van nekik egy kis nyaralójuk a tizenvalahányadik utcában. Nem is kellett kétszer hívni minket, kapva kaptunk az alkalmon és egy-kettőre náluk voltunk Budán. Onnan kicsit lassabban ment a továbbindulás hiszen egyesek csak akkor keltek fel, de dél körül valahogy elindultunk Velencére. Ahogy megérkeztünk le is mentünk fürödni a tóra, csak azután kezdtünk neki a sütögetésnek.
.

A Velencei-tó Magyarország második legnagyobb természetes tava. Kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan az ország legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike. Területe 26 km², a felület harmada nádassal borított. A napsütés hatására, valamint a sekély, átlagosan 1,5 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava: a víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-ot is. A Velencei-tó ásványi anyagokban (nátrium és magnézium) gazdag, kiváló vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. A fürdésen kívül a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.




Velence a Buda és az Adriai-tenger között futó fő kereskedelmi út mellett feküdt, így már a római korban komoly településnek számított a Savaria és Aquincum között futó hadiúton. A középkorban valószínűleg székesfehérvári épületeken dolgozó olasz mesteremberek éltek itt. A település legrégebbi temploma az 1690 körül épült református templom. Az 1930-as években a község, Gárdonyhoz hasonlóan, üdülőfaluvá vált, komoly fejlődésnek indult. Az 1970-es években ismét fellendülő Velencén épült meg az ország első Ifjúsági és Kiránduló Központja. 2004-ben városi rangot kapott a település. A Velencei Nyári Zenés Esték sorozatában, nagysikerű zenés előadások, nemzetközi néptáncestek, külföldről is érkezett fúvós-együttesek, mazsorettek szórakoztatják a művelődni, kikapcsolódni vágyókat. (velence.hu)

A fürdés csodák csodájára igazán jólesett, ahhoz képest, hogy utoljára amikor itt voltam megfogadtam, hogy soha többé nem jövök ide. Akkor nagyon sokan voltak a parton is, a vízben is, most pedig egészen tűrhető volt. A víz pedig fantasztikus volt: meleg és aránylag tiszta. Fürdés után elkészítettük a tegnapi gardenpartiról maradt húsokat és a legnagyobb étvággyal fogyasztottuk el. Utána még egyszer lementünk fürödni. Egyszóval igazán kellemesre sikeredett ez a nap, annak ellenére, hogy egyetlen sógornőm agyonhisztizte magát.

Nincsenek megjegyzések: