2008. május 18., vasárnap

Zilahi Csaba RIOT-cikke a Szabadságban


(fotók: Andersen)

Amint már említettem itt, május 9-én rendkívüli koncerten voltam az Exit klubban. A rendkívüli az volt benne, hogy Áron fiam RIOT nevű együttese lépett fel. Zilahi Csaba, egykori iskolatársam és mai napig iwiwes barátom is ott volt, és egy egészoldalas cikket szentelt nekik a Szabadságban. Remélem nem sértek szerzői jogokat vele, hogyha apai büszkeségemben és a RIOT népszerűsítése érdekében bemásolok néhány részletet. A google-féle Blogger, ahol én tartom a blogomat nagyon keresőbarát (nem is csoda), így feltételezhető, hogy a címben szereplő szavak első oldalra kerüljenek. Jóvátételként álljon itt Zilcsi egy másik cikkjének a linkje is, olvassátok el: Showbusiness itt és most, Korunk 2001.
.

"Május 9., péntek este, Exit klub. Jokerman koncert, előzenekar a középiskolásokból álló RIOT, ez a második fellépése. A kezdés persze csúszik, mivel gond van a cuccal. Sebaj, legalább az apukákkal van idő felidézni a 25 évvel ezelőtti sulizenekarokat, a Fárao, az Echo Rock Band, a Bicolor koncertjeit a Brassai és a „Tizenegyes” zsúfolt dísztermében. Az időutazást hangos gitárriffek szakítják félbe: vajon ez még a hangolás vagy már a koncert? Pár perc szünet, aztán a kb. 30–40 főtől zsúfolásig megtelt „arénában” megdörren egy húzós Scorpions nóta, erőteljes, kissé rekedtes női hanggal. Egy 16 év körüli lány a körülötte csápoló haverek, osztálytársak arcába üvölti: Rock you like a hurricane! A hátam beleborsózik. Ilyen lehetett Rúzsa Magdi vagy a Guano Apes-es Sandra sulis korában."




"Ezek a gyerekek tudnak valamit. Azt biztosan, hogy mi fán terem a jó zene. The Cranberries, HIM, 4 Non Blondes, Twisted Sister. Itt már mindenki pogózik. Persze a szülők (és az újságíró) kivételével. Ám a buli pörgősebb fele még hátra van: Joan Jet, The Distillers, Guano Apes, AC-DC (na, ezt még Rúzsa Magdi sem fújta jobban!) és a kötelező Priest himnusz: Break’in The Law. Míg Áron a szólókat tekeri, kajánul vigyorog és néha beleüvölt a mikrofonba, amit állvány híjján, egy havere tart, Hanna a közönséget vezényli nagy lendülettel. Tomi kissé megilletődve nyomja a riffeket, de egy nótában ő is kiereszti hangját. Végül mégegyszer „We’re Not Gonna Take It”, majd Hannát a publikumból néhányan felkapják és a győztesekhez méltóan magasra emelve éljenzik. Ez aztán az előzenekar!" (Zilahi Csaba: Figyelem, RIOT!, Szabadság, 2008 május 17).

Nincsenek megjegyzések: