2008. április 27., vasárnap

Tavaszi vakációnk Hajdúszoboszlón



Végtelen érdeklődések és hosszas készülődés után eljutottunk mi is Hajdúszoboszlóra. Hétfőn román húsvét volt, csütörtökön meg május elseje, úgyhogy csak két szabadnappal egy egész hétig nem kellett dolgoznom, Melindának pedig vakációja volt. Kár lett volna kihagyni, ráadásul tavalyról maradt elég szabadság-napom. Április huszonhatodikán, szombaton indultunk, nem tól korán, hiszen alig négy óra alatt odaértünk. Persze az anyaország vendégszeretete minket sem került el: az első Magyar kanyar után megbújva három Magyar rendőr vadászta a lámpa nélkül autózó románokat. Hát remélem, hogy az én ötezer Magyar forintom a Magyar rendőrség kórházellátási alapjába kerül. Erről tehát ennyit, nem hagyhattam, hogy egy rohadék elrontsa a kirándulásunkat, úgyhogy bár keserű szájízzel, de túltettem magam ezen is.



Amint már említettem, sokat készültem erre a kiruccanásra, és örömmel mondhatom, hogy nem hiába. A szállást napokig néztem az interneten, szerencsére a munkahelyemen ez lehetséges, így bátran merem állítani, hogy az ár-minőség viszonyban a legjobbat kaptuk. Álljon itt tehát a megérdemelt reklám: GOLD APARTMANHÁZ, Hajdúszoboszló, Arany János u. 24, Kovács Sándorné, 00630-341-8493. Mást nem mondhatok, mint azt, hogy pontosan olyan volt, amilyenre számítottunk: fényképeket láttam az interneten, teljesen felszerelt konyharész a bejárat mellett, kényelmes szoba, és állandóan forróvizes fürdőszoba és terasz. Mindez húsz euróért (nem főszezonban) igazán becsületes árnak tűnik. Akit esetleg érdekel, megnézheti itt.



Szoboszló első írásos említése először 1075-ben történt I. Géza adománylevelében, melyben az újonnan alapítandó garamszentbenedeki apátságnak adományozta Szoboszlóvásár királyi vámjának felét. A budai pasa 1660-as hadjárata, a Szejdi-dúlás szinte teljesen elpusztította a települést. Bocskai István hajdúkkal telepítette be 1606-ban, innen kapta az eredetileg szláv eredetű településnév a „hajdú” előtagot. A város életét 1925. október 26-án Pávai Vajna Ferenc geológus változott meg, amikor egy próbafúrás során olaj vagy gáz helyett csupán meleg víz tört fel 1091 méter mélységből. A környékbeliek rendszeresen zarándokoltak a forráshoz, melynek furcsa illatú (kénes és jódos) vize nem csak melegítésre volt alkalmas (73 °C), hanem mindenféle ízületi bántalmakban szenvedő, derékfájós embereknek is csodás megkönnyebbülést okozott. A gyógyvíz, a kialakuló gyógyfürdő és strand, és a fürdőturizmus teljesen átalakította a települést, amely gyors fejlődésnek indult.


A belváros a fürdőnegyedtől nem messze található. A sétálóutca mellett vendéglők, boltok találhatók. A belváros kimagasló épülete a Kálvin-téri református templom, amely 15. században épült erdetileg gótikus stílusban, de 1711-1717 között történt felújításkor barokk stílust használták fel. A templom előtt áll az I. világháborúban elesett magyar hősök emlékműve. Az úttest másik oldalán a római katolikus felekezet temploma áll, amelyet Szent László tiszteletére emeltek. A belváros egyik legrégibb vendéglőjének az épülete előtti téren Marton László alkotása, a Bocskai Istvánt ábrázoló lovasszobor áll. A képen látható épületnek 1818. május 20-án "letétetett a fundamentuma a templommal által ellenben építendő városházának." Mindkét szint helyiségei előtt bolthajtásos folyosó húzódott. A folyosókról nyíltak a hivatali helységek bejáratai. Az építkezés 3 évet vett igénybe. Az épület egésze pedig az 1970-es években majd 1998-ban kapott teljes felújítást. Esti fényszórós megvilágításban a 190 esztendős városháza különösen szép látványt nyújt. Forrás: Szülőföldünk-lakóhelyünk Hajdúszoboszló, Erdei Gyula (2001).


A fürdő előtti park különlegessége a 2000-ben felavatott Harangház, amely látványos építészeti alkotásként (Rácz Zoltán építész munkája) ad keretet a különleges alumíniumötvözetből készült harangoknak. A Harangházban 46 harangot helyeztek el, köztük a meghiúsult világkiállításra szánt, úgynevezett világharangot és a Kölcsey-harangot. A különleges művészi alkotást harangjáték teszi teljessé. A harangöntés e sajátos eljárására világszabadalmat szerzett az Oborzil Edit - Jeney Tibor művészházaspár - a haranggyűjtemény a szoboszlói származású Oborzil Edit adományaként került a városba. Szabadon látogatható.



Hajdúszoboszló városa megismerve a tudósok elemzéseit elhatározta, hogy fürdőt épít. Másfél évvel a termálvíz feltárása után, 1927. július 26-án megnyílt a fövényfürdő. Az azóta eltelt több, mint 70 év bővelkedett eseményekben, a turizmus egyre élénkült, s az elvárásokhoz igazodva többször bővíteni, korszerűsíteni kellett. A fürdőt alapítója, Hajdúszoboszló városa sosem hagyta cserben, s ennek köszönhető, hogy időről időre megújulhatott, a kor igényeinek megfelelően fejlődhetett. A gazdasági-politikai átalakulás idején - 1991-ben - részvénytársasággá alakította az önkormányzat, amely azóta is többségi tulajdonosa. A kilencvenes évek derekán megkezdődött az ásványvíz-palackozás, megnyílt a cég saját utazási irodája és saját kempinget építettek.



Phare támogatással 2000-ben Magyarországon elsőként létesült vízi szórakoztató központ, az Aquapark. Ezt követően a Széchenyi terv jóvoltából egy 2,5 milliárd forintos beruházás zajlott le 2001-2002 évben, melynek során teljesen megújult a stand, bővült az Aquapark, a kádfürdő épületének emeleti részén új kezelőhelyiségeket alakítottak ki, az uszodában új tanmedence, gyógymedencék és szauna létesült, végül 2002 őszére megszépült a termálfürdő csarnoka. A leglátványosabb fejlesztések a strandfürdőben történtek, hiszen azon túl, hogy megújult az infrastruktúra, új, az európai normáknak megfelelő medencék épültek, köztük egy Európában egyedülálló óriásmedence, a mediterrán tengerpart különböző látványelemekkel.



2003 őszén a tulajdonos Önkormányzat pályázatot nyújtott be a PHARE-előcsatlakozási alapra. Ennek keretében több, mint egymilliárd forint értékű beruházás kezdődött meg a József Attila utcai Hotel Termál Terápia és környezetének fejlesztésére 2004 év végén. 2005 július végén megnyithatta kapuját az újjá varázsolt háromcsillagos Hungarospa Thermal Hotel. Hát nekem nem marad más, mint hogy gratuláljak Hajdúszoboszló városának ahhoz, hogy ezt az istenadta ajándékot úgy tudta kihasználni, hogy jólétet biztosítson minden polgára számára.

Nincsenek megjegyzések: