2007. augusztus 25., szombat

Smena 2, a balkezes


A Smena 2-t a szentpétervári (akkoriban leningrádi) GOMZ (LOMO) gyártotta 1951 és 1961 között, illetve a MMZ (Belomo) 1957 és 1961 között. Rendkívül népszerű masinák lehettek, ha a leningrádi gyár nem győzte a rendeléseket és a fehéroroszországi MMZ (Minszk Mekhanikal Zavod) is be kellett segítsen a gyártásába. Feltételezem, hogy innen adódik a két, aránylag különböző Smena 2-es modell. Az eltérés köztük - kívülről, hiszen a másik modellt csak fényképen láttam - a T-22-es objektív színe (az enyém fekete) és a filmcsavaró gomb anyaga (az enyém műanyag volt, sajnos le is tört, a másiké már alumínium). Mindkét modellen a GOMZ logója található, így az is megtörténhet, bár kétlem hogy mindkét modellt mindkét gyár előállította volna.




Ez a modell nincs meg nekem. (fotó: http://www.rus-camera.com/)
.
A Smena 2 egy aránylag komplex gép a maga korához képest. Maga a tény, hogy önkioldója van, jóval növelte esélyeit a piacon. Méretei miatt és ergonomikus tervezése által is nagyon kézenfekvő kis gép, főleg utódához, a Smena 8M-hez viszonyítva. A gép érdekessége, hogy balkézzel lehet a filmet továbbítani, így elég könnyen mehetett az utántöltés: bal nagyujj csavarja a filmet, jobb középsőujj felhúzza a blendezárat, jobb mutatóujj exponál. A kamera felsőrészén található elforgatható nagy és csúf valami a filmkockaszámláló. A nálam lévő készülék önkioldója 8 másodperc után exponál, nem a legjobb idő, de lehet ez sem megy már úgy mint régen.

A Smena 2-es jellemzői: filmszéleség: 35mm, kockaméret: 24X36mm, zársebességek: 1/10, 1/25,1/50, 1/100, 1/200 és "B". objektív: T-22, blendenyílás: 4,5-16, legkisebb távolság 1,3 m. A Smena (1)-es modellhez képest táv- és önkioldója van. Az én kettes Smenám azonkívül, hogy hiányzik a továbbtekerőgombja, működőképesnek tűnik. Gyártási száma 258059.

A két Smena 2-es együtt. (fotó: http://www.rus-camera.com/)

Nincsenek megjegyzések: