2007. március 15., csütörtök

Shumy,a dömpingáru



.
Azt hiszem, ez a Shumy fényképezőgép abból az időből származik, amikor a japánok még olyanok voltak, mint most a kínaiak :). Merthogy ők kezdték el ezt a módszert alkalmazni először: márkás termékek lemásolása és az eredményezett kalóztermék dömpingáron való forgalomba hozása. Ez a politika soha nem eredményezett minőségi terméket, itt mindig az előállítási ár az elsődleges. Utólag lett a japánoknak jó minőségű fényképezőgépük is, de ez még nem azok közé tartozik.
.

A camerapedia szerint a Shumy és társa, a Harmony olcsó japán 6x6-os fénykápezőgépek, valószínűleg az ötvenes évek végéről. A gyártó minden valószínűség szerint a Chuo Shashin Yohin nevű gyár (ha ez valakinek mond valamit). Úgy néz ki, hogy a két gép (a Shumy és Harmony) a Ponix japán gép utódai voltak, kisebb módosításokkal ebből a kamerából fejlesztettek ki két olcsóbbat. A Harmony kisértetiesen hasonlít az 1958-as folyóiratokban bemutatott Super Ponixhoz. Mindhárom gépnek a háta az aljával együtt jár le, biztosítva a könnyebb hozzáférést filmtöltéskor és annak kivételekor.

.

A gép hátlapjának a közepén található vörös kisablakon a film továbbítását ellenőrizhette a kispénzű fotográfus. A gépnek allványcsatlakozója is van és vakucsatalkozó az előlap felső részén található. A Shumy rögzített objektíves kamera. Minden valószínűség szerint a neve a japán shumi szóból származik, ami hobbit jelent. A négszögű objektívtalp fkete színű és a Made in Japan felirat látható rajta. A távolság nagyon rövid mozdulattal állítható 1 métertől végtelenig, a záridő három pozíciós: B - F - S. A B a kézi exponálást jelképezi, az F és S valószínűleg fast és slow (gyors és lassú). A blendenyílást három szimbólum alapján állíthatjuk, de szerencsére angol nyelvű felirat is tájékoztat, hogy - 1. homokon vagy havon - 2. erős napon - 3. borús napon :) hogyan állítsuk az objektívet.

.

Nincsenek megjegyzések: