2007. augusztus 15., szerda

KMZ Kama, az ajándék


Ezt az 1958-as Kama filmezőgépet szomszédomtól, Lucsiántól kaptam ajándékba egy megtévelyedett pillanatában, amikor átjött és meglátta gyűjteményemet. Még egyszer multumesc, Lucsán, ígérem, hogy nálam jó helyen lesz. Sajnos sokat mondani róla nem tudok, hiszen nem volt már alkalmam használni, csak annyit, hogy fantasztikus állapotban van és kifogástalanul működik. Első gazdája annak idején sok pénzt adhatott érte, gondolom azért vigyázott rá ennyire, még a kazettatartó műbőrtokon lévő cipzár is működik. (Emlékszik még valaki a foghíjas-fémcipzáros-tréningblúzokra amikben a hatvanas évek gyerekei a blokkok előtt felnőttek? Na ezen is ilyan van, de működik).



Nem tudom felmérni, mennyire ritka ez a gép, voszont tény az, hogy interneten semmit nem találtam róla. Egyetlen helyen, egy angol nyelvű holland oldalon van egy hasonló kameráról egy fénykép, ezzel a bejegyzéssel: Krasnagorsk / KMZ (Krasnogorskiy Mekhanicheskiy Zavod (Krasnogorsk Mechanical Plant), Krasnagorsk, USSR. Kama 1958 camera single 8mm ACR 0966. A Kama a korához (?) képest egész korszerű kamera. Újratölthető kazettával működik, 8 mm-es filmet lehet a kazettába betölteni és figyelem, a lenti képen látható szerkezet egy Lomo filmvágó kés amivel 35 mm-es kisfilmből lehet 8 mm filmet vágni. Kivitelezésére nem fektettek nagy hangsúlyt, egyszerű kalapácsfestékkel van lefestve, nincs kizárva, hogy inkább a hadseregnek (talán a KGB-nek) gyártották, mint a szovjet vásárlóknak.
.

Nevét minden valószínűség szerint Oroszország európai részének egyik legjelentősebb folyójától, a Kámától (oroszul: Кама; az udmurt kam szóból, jelentése folyó) kapta. A Káma a Volga legnagyobb, jobb oldali mellékfolyója. Hossza: 1805 km, vízgyűjtő medencéje: 507 000 km². Udmurtföld északi részén ered. Eleinte észak felé, a Kirovi területen halad; a Permi kerületben előbb keletre, majd nagy kanyart téve déli, délnyugati irányba fordul. Egy rövidebb szakaszon újból érinti Udmurtföldet, végül a Tatár Köztársaságon át éri el a Volgát.

Nincsenek megjegyzések: