2007. február 15., csütörtök

Belomo Chaika, a számozatlan




A Belomo-t, (Belarus Optiko Mechanichesckoje Objedinenie vagyis Fehérorosz Optikai és Mechanikai Vállalat) 1957-ben alapították a volt Szovjetunióhoz tartozó Fehéroroszország fővárosában, Minszkben. Eredetileg Minsk Mechanichesckiy Zavod S.I. Vavilov (S.I. Vavilov Mechanikai Művek Minszk) volt a neve. 1971-től használják a Belomo elnevezését. Annakidején fényképészeti felszereléseket és lencséket gyártottak itt, ma főleg hadifelszerelésekhez használatos optikai kiagészítőket. A '8o-as években itt gyártották az akkoriban népszerű Agat 18 és 18K gépeket, meleknek érdekességük volt, hogy nem 24x36-os képet csináltak, hanem 24x18-asat. Vagyis egy 36 kockás filmre 72 kép is rámehetett. A Belomo 1995-ben közös projektet indított a német Zeiss optikai konszernnel. Mikroszkópokhoz és egyéb optikai eszközökhöz gyártanak ma itt lencséket.


Ez a Belomo Chaika gépem természetesen szintén szovjet (pontosabban fehérorosz) gyártmány, soha nem is használtam, csak úgy vettem, gyűjteménybe porfogónak. A ma használatos Chaika-I (Чайка-I), tulajdonképpen téves megnevezés: a gépen sehol nincs feltüntetve az egyes, akkor nem gondolták, hogy lesz kettes, sőt hármas verzió is. Nagyon egyszerű gép, ez már abból is látszik hogy nincs rajta vakufoglalat (kioldó pedig van), kicsi a fókusz- és árnyékolótekerővel ellátott objektívje és természetesen a keresője is csak egyablakos. Korszerűbb viszont a zárkioldó szerkezete: exponáláskor lamellák nyílnak és záródnak. Előnye, hogy van rajta állványhoz való csatlakozómenet, viszont az objektív nem lecsavarható, tehát nem cserélhető mint a későbbi Chaikáknál.


Ezeket a gépeket tehát a fehéroroszországi Belomo gyártotta 1965 és 1967 között, két év alatt 171.4oo darabot. Dobozuk fémből készült, bőrutánzatú bevonattal. A nálam lévő Chaika fényképezőgép legfontosabb jellemzői: objektív: Industar-69, fókusztávolság 28 mm, fényerő: f/2.8, blendenyílás 2.8-tól 16-ig, közelpont: 0,8 méter. Állítható zárideje 1/30 és 1/250 között mozog, illetve van "B"-je is.



Nincsenek megjegyzések: