2007. május 15., kedd

Kodak Instamatic 33, a csattogó


Az Instamatic nemcsak egy márka volt, hanem egy egész rendszer. A Kodak Instamatic rendszer lényege az volt, hogy a feltekercselt film egy teljesen zárt, új típusú kazettában futott át a gép egyik oldaláról a másikra, ahol feltekercselődött. A perforálatlan 35 mm-es filmre 28x28 mm-es képeket készített, a kép alatt lévő egyetlen perforáció a pozicionálást biztosította. A film érzékenységét a kazetta egyik pontján lévő egy vagy több bevágás jelezte a gépnek. Több mint harminc évvel ezelőtt a színes filmek élessége meg sem közelítette a mait, a kisebb kép okozta minőség-romlásért, azonban az amatőrök széles rétegét kárpótolta a film egyszerű, elhibázhatatlan behelyezése és kivétele. 1970-ig 50 millió Instamatic gépet adtak el.



Az Instamatic rendszer 1963-ben került pacra. A fejlesztés mögött a Kodak állt. Ez egy 35mm-es filmre készített 28*28mm-es formátum. Az első gépek fix fókusszal, záridővel és fényerővel rendelkeztek. De a 100-as modelltől már volt bennük beépitett vaku cserélhető izzóval. A Kodak óriási sikert ért el ezekkel a kamerákkal, több mint ötvenmillió példányt adtak el belőlük megjelenésüktől kb. tíz éven át.


A nálam lévő példány kifogástalanul szuperál. Mondjuk színházban nem szívesen fényképeznék vele, hiszen felhúzáskor is és exponáláskor is jó hangosat csattan. Azt hiszem ez a legzajosabb gépem. Instamatic Flasholder vakutartója van, ez még nem a későbbi nagysikerű Magicube Flash, csak egy egyszerű vakuhoz való csatlakozó. Ezt a 33-as modellt is Kenneth Grange brit tervező álmodta meg mint sok más Kodak modellt. Az enyémet konkrétan a Kodak AG Stuttgart gyártotta, úgy saccolom 1971 körül, viszont ezt a modellt Brazíliában és Nagy-Britanniában is gyártották 1968 és 1973 közt. Lencsetekerőjén két pozíció van: napos és borús idő között lehet választani. Műszaki adatok: objektív: Kodak f/11, 43mm, film: kazettás 126-os típus, fimkocka: 28x28 mm, kioldó: 1/40, 1/80.




Nincsenek megjegyzések: