2007. október 12., péntek

Pólus-center Kolozsváron


Kolozsvár nyugati határában tegnap hivatalosan megnyílt a Polus Center bevásárló- és szórakoztatóközpont. A gigászi méretű beruházás, a maga 21. századi vonalaival, 34 hektáron terül el, és 3oo millió euróba került, ebből 200 millió eurót a TriGránit, 100 millió eurót a bérlők fektették be. A beépített területből (79 000 négyzetméter) 61 000 négyzetméter bérelhető. 250 kis üzlet, 7 hipermarket, 28 kávézó, egy multiplex mozi és egész banknegyed kap benne helyet. A komplexum, melyet 2500 parkolóhellyel láttak el, 2000 alkalmazottnak nyújt megélhetést. Eddig ez Erdély legnagyobb ilyen központja. (Szabadság).

Ezt is megértük! Ha valaki megkérdezte volna annak idején miről szólt számomra az 1989-es romániai rendszerváltás, hát ez is ott lett volna a válaszban. Persze nem ennyire konkrétan: nem azt válaszoltam volna, hogy a Pólus-center hiányzott leginkább a kommunista rendszerben, az viszont biztos, hogy a nyugat gazdagságát, termelékenységét és csillogását semmi nem tükrözi jobban, mint egy mozis-korcsolyapályás-vízeséses bevásárlóközpont. Watch out what you wish for, because it might come true! Egyet nem hittem volna akkor: hogy minden van egy ilyen helyen, csak nem mindig lesz miből megvásárolni.

A mintegy 200 üzlet - többek között Carrefour, Hervis, Media Galaxy, Libris, Deichmann, Reebok, McDonald's, Pizza Hut, Adidas, Sony, KFC - által kínált szolgáltatások remélhetőleg első eredménye az árak csökkenése lesz. Az idevezető felüljáró megépítésével a fejlesztő hozzájárult a helyi személy- és járműforgalom folyamatosságához és biztonságához. Az újságok szerint "a helyszínen talált, római korból származó épületmaradványok beépítésével egy olyan különleges kereskedelmi központ született, amely sikeresen ötvözi a XXI. század építészetét az erdélyi sajátosságokkal."



Nincsenek megjegyzések: