2007. július 25., szerda

Smena 8 M, a hűséges


A Smena 8 M-et a leningrádi (ma újból Szentpétervár) LOMO-nál gyártották 1970-től. Az első és legnagyobb szovjet optikai felszeleléseket gyártó üzem eredetileg GOMZ néven vált ismertté, ez a név a Gosularstvennyij Optiko-Mekhanicheskij Zavod (Állami Optikai-Mechanikai Gyár) rövidítese volt. 1965-ben nevet változtat és azután LOMO - Leningradskoe Optiko Mekhanichesko Obedinenie - márkanév alatt gyártja termékeit. Itt gyártották nagy titoktartás közepette a legtöbb hadianyaggyártáshoz és űrkutatáshoz szükséges optikai felszerelést. 1976-ban itt készítették a világ legnagyobb - 6 méter tükörátmérőjű - teleszkópját. A LOMO még most is működik, az egykori harmincezer alkalmazottas mammut már csak az árnyéka önmagának, de még így is Szentpétervár legnagyobb vállalata. Mikroszkópokat, teleobjetíveket mérőműszereket és egyéb ipari célfelszereléseket gyártanak itt.





Érdekességként itt megemlíteném a pihentagyú nyugat egyik legújabb találmányát: a Lomográfiát. 1991-ben, a szovjet birodalom összeomlása után két bécsi diák, Matthias Fiegl és Wolfgang Stranzinger egy prágai ócskapiacon rábukkant egy LOMO LC-A kamerára és elkezdtek vele szórakozásból fényépezgetni. Meglepetésükre olyan képek készültek amelyek színük telítettségével és különleges kontraszthatásukkal egyediek voltak. Rájöttek, hogy az ezzel a fényképezőgéppel készített képeknek nem túl jó a minőségük - a fénykép széle mindig sötétebb, mint a közepe, mely a tunnel effektus következménye. Így született meg a Lomográfia nevű mozgalom.
.
.
Az LC-A ekkor már nem volt forgalomban. A két fiatal rögtön meglátta a potenciális kereskedelmi sikert, így megalapították a Lomographische AG-t 1992-ben, és meggyőzték a régi Lomo-üzem vezetőjét, hogy indítsa újra a készülék gyártását. Azóta már, a hatalmas kereskedelmi siker következményeképpen, az osztrák társaság más fényképezőgépek forgalmazása mellett is döntött. Ezek általában igen olcsóak, a volt szovjet tagállamok és Kína terülén készítik őket. Megalakult még a Lomographic Society International, amelynek honlapján fényképezőgépeket és hozzájuk való tartozékokat lehet vásárolni, mindemellett a honlap lehetővé teszi, hogy felhasználói közzé tegyék fotóikat. A weblapnak 500 000 híve van.




A Smena 8 M egy alsókategóriás, hetvenes évekbeli szovjet kisgép, sokak szerint csak játéknak való.Mégis gyerekkorom pionírnyakkendős generációjának hűséges utitársa volt leginkább táborozásokkor. Olcsó volt és a szülőknek nem kellett túlzottan félteni, hogy a gyerek nehogy elrontsa vagy elveszítse. A lehető legegyszerűbb technológiával készült gép viszont, mint utólag bebizonyosodott, meglepően jó képeket készített. A Smena 8-as érdekessége, hogy felhúzásához két művelet szükséges: a filmtovábbító egy kockaszámlálót is működtet, viszont a blendezárat már nem. Arra az objetív jobbkézre eső oldalán külön kis kar van, azt kell lenyomni, persze exponáláskor a kar visszaugrik. Ez gondolom anno eléggé zavarhatta a koncentrálni próbáló amatőr úttörő-fotográfust. Ráadásul a kioldózár gombja nehézkésen működik és még rossz helyen is van, mutatóujjunkkal csak a gép hátuljától tudjuk megközelíteni. Ami kellemesen meglepő azonban, hogy a 4o mm-es f/4 Triplet T-43-as objektív lencséi tükröződésgátló réteggel vannak bevonva, ez igazán újdonságszámba ment akkoriban még a középkategóriás gépeknél is!


Nincsenek megjegyzések: