2007. április 1., vasárnap

Április elseje, Virágvasárnap.


Nem áprilisi tréfa volt, tényleg jót kirándultunk. Lévén, hogy ráadásul virágvasárnap volt, a gyengébbek kedvéért leírom, mi is a helyzet. Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve a keresztényeknél, a nagyhét kezdete. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe keresztre feszítése előtti héten. Az ókorban szokás volt a Közel-Kelet országaiban, az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedni. Mind a négy evangélium leírja amint az emberek magadták Jézusnak ezt a tiszteletet. Márk, Máté és Lukács szerint a felsőruháikat az útra terítették és gallyakat vágtak a fákról, így ünnepelték Jézus bevonulását. A nyugati keresztény egyházak liturgiájában kiemelten fontos dátum, amely mindig a március 15. és április 18. közti valamelyik vasárnapra esik. A katolikusoknál a nagyböjt utolsó, legfontosabb hetének kezdete: a napján a templomban barkaszentelést, barkás bevonulást vagy körmenetet szoktak tartani (wikipédia).


Á.-ék hozták kisebbik fiukat, P-ék a főnök feleségét, mi vittük Bundit. Erre Hofi azt mondaná, hogy mindenki azzal, amije van nekije. Itt van néhány április elsejei tréfa: Az USA Today című amerikai lapban a Burger King 1998-ban egy teljes oldalban hirdette legújabb termékét, a „Left-Handed Whoppert”, a 32 millió amerikai balkezesnek szánt hamburgert. A hirdetés szerint az új Whopper ugyanazt tartalmazta, mint a normál (paradicsomot, salátát, stb-t), de alkotóelemeit a balkezes fogyasztók miatt 180 fokkal elfordították. Másnap a Burger King elárulta, hogy a hirdetés csupán tréfa volt, ennek ellenére több ezer fogyasztó kereste fel éttermeiket, az új szendvicset kérve. Persze a többség maradt a már megszokott „jobbkezes” változat mellett (Museum of Hoaxes).

Én a cigit maggal próbáltam helyettesíteni. Erzsike a magot cigivel. Április elsejei tréfa: A BBC tekintélyes Panorama című hírműsorában 1957-ben bejelentették, hogy a gyenge tél és a rettegett spagetti zsizsi kiirtásának köszönhetően a helyi parasztok legnagyobb örömére nagyon jó volt a svájci spagetti-termés. A hírt egy televíziós bejátszás kísérte, ahol a svájci parasztok a fákról húzzák le a hatalmas spagetti szálakat. A híradást követően nézők tömege érdeklődött a csatornánál arról, hogyan kell spagettifát ültetni. A kérdésekre a BBC diplomatikusan csak annyit válaszolt, hogy „tegyünk egy szál spagettit paradicsomszószba és reméljük a legjobbakat” (Museum of Hoaxes).



Április elsejei tréfa: 1976-ban a brit Patrick Moore csillagász a BBC Radio 2 adásában bejelentette, hogy délelőtt 9 óra 47 perckor egy olyan soha vissza nem térő csillagászati jelenség játszódik majd le, amit a hallgatók saját otthonaikban tapasztalhatnak meg. A csillagász akkor elmondta: az adott időpontban a Plutó a Jupiter mögé megy, és emiatt ideiglenesen csökken a Föld gravitációs ereje. Moore szerint ha ebben az időpontban a hallgatók leugranak egy székről, akkor megérezhetik, milyen érzés a súlytalanság. 9 óra 47 perc után több száz telefonhívást kapott a rádió. A hallgatók reklamálták, hogy elmaradt a várva várt érzés. Igaz, egy nő azt állította: tizenegy barátjával együtt lebegett a szobában.

Rengeteg kolbász és szalonna sült, meg sem tudtuk enni az egészet. Április elsejei tréfa: 1977-ben a brit The Guardian hétoldalas mellékletben emlékezett meg az Indiai-óceánban található Sans Serif állam tízéves fennállásáról. A mellékletben számos cikket közöltek e kevésbé ismert nemzet földrajzáról és kultúrájáról. Az ország két fő szigetből, Upper Case-ből és Lower Case-ből áll. Fővárosa Bodoni, vezetője pedig Pica tábornok. A Guardian szerkesztőségének telefonja egész nap csörgött, az olvasók még több információt szerettek volna megtudni erről az idillikus üdülőhelyről. Csak keveseknek tűnt fel, hogy minden, a szigettel kapcsolatos név nyomdász terminológiából származott.


Az idő is nagyszerű volt, sokkal inkább virágvasárnap volt mint áprilisi tréfanap. De azért még egy április elsejei tréfa: A New Mexicans for Science and Reason hírlevél 1998 áprilisi számában közöltek egy cikket, miszerint Alabama állam törvényhozói megszavazták, hogy a pí értéke 3.14159-ről a „bibliai” 3.0-ra változzon. A hír pillanatok alatt elterjedt az interneten, az alabamai törvényhozást pedig több százan hívogatták az ügyben, tiltakozva a döntés ellen.


Nincsenek megjegyzések: